De prostaat kan vergroten

Hierdoor kan hij, door druk op de plasbuis het plassen zelf bemoeilijken waardoor een ingreep soms noodzakelijk wordt. Eerst zal meestal met medicatie worden getracht het plassen weer te verbeteren, als dit niet lukt moet ingegrepen worden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren namelijk via de plasbuis of via een kleine incisie op de onderbuik. De eerst manier (TURP = trans urethrale prostaatresectie) is het meest gebruikelijk. Sinds kort hebben we een modern lasertoestel waarmee de prostaat kan uitgepeld worden (enucleatie). Voor al te grote prostaten zal men een transvesicale prostatecotmie voorstellen, al dan niet laparoscopisch.

Prostaatoperatie

Lees hier meer over een prostaatoperatie

Normale versus vergrote prostaat

TURP (boring)

Onder algemene, maar meestal locoregionale anesthesie (een ruggeprik) wordt via de plasbuis het binnenste van de prostaat weggenomen. Met een klein lusje worden schilfertjes prostaat als het ware afgepeld. Na de ingreep wordt een sonde geplaatst die 1 of 2 dagen blijft zitten. Dit om het bloeden te stelpen. Als de sonde is verwijderd kijken we gedurende nog 1 dag hoe het gaat met plassen alvorens U de kliniek kunt verlaten. Dit omdat er van binnen uiteraard een wonde is die nog wat kan bloeden of waar nog een klontertje van af kan vallen.

Anatomische doorsnede TURP-ingreep

Er kan nog enkele dagen wat bloed in de urine zijn. Zware inspanningen of persen om stoelgang te maken zijn dan ook niet aangewezen. Na een drietal weken wordt U terug op de consultatie verwacht voor een plastest of uroflowmetrie.

Prostaat Laser Chirurgie

Laserenucleatie of Holep

Prostaat Laser Chirurgie heeft evenwel verschillende voordelen in vergelijking met de klassieke methodes:

  • Gering bloedverlies. Gezien de laserwarmte het prostaatweefsel ter plekke verschroeit, bestaat een duidelijk verminderd risico op nabloeding.
  • Hierdoor kan Laserbehandeling een goede keuze zijn voor mannen onder bloed verdunnende medicatie, noodzakelijk voor hart of bloedvaatziekten.
  • Kortere hospitalisatie. Met Laser Chirurgie kan in de meeste gevallen een 24-uurs  hospitalisatie worden afgesproken, duidelijk korter dan bij de traditionele behandelingswijzen.
  • Verminderde nood tot sondage (blaaskatheter). In de meeste gevallen kan de spoelkatheter reeds na 24 uur worden verwijderd.
  • In uitzonderlijke gevallen kan de patiënt zelfs met een verblijfssonde en een beenzakje naar huis worden ontslagen.
Transvesicale prostatectomie vs Holep

Transvesicale prostatectomie.

Via een kleine incisie op de onderbuik maken we een opening in de blaas, waarna het prostaatweefsel dat in de weg zit van binnen wordt uitgepeld. Hierna wordt de blaas weer gesloten. Ook na deze ingreep wordt een sonde geplaatst, en een kleine wonddrain. Deze wonddrain zal na 1 of 2 dagen worden verwijderd, de sonde blijft meestal nog een tweetal dagen langer ter plaatse. Na het verwijderen van de sonde willen we ook weer zeker één dag kijken hoe het gaat met plassen alvorens U de kliniek kunt verlaten. Opnieuw geldt, zoals voor TURP dat zware inspanning of persen voor stoelgang niet aangewezen is. Na drie weken wordt U op de consultatie verwacht.