Wanneer er sprake is van nierstenen met weinig klachten en kleiner dan 4 mm, is er geen ingrijpende behandeling nodig. Deze steentjes kunnen spontaan uitgeplast worden. 

Water, water en nog eens water

Om ervoor te zorgen dat de steentjes effectief uitgeplast worden, is het aangeraden om zeker voldoende water te drinken. Wanneer je twee liter per dag drinkt, kan dat helpen om de nierstenen uit het urinaire systeem weg te spoelen. Tenzij door je arts anders aanbevolen, is het aangewezen om zoveel mogelijk water te drinken (zonder te overdrijven) tot de urine terug helder en zuiver is. 

Pijnmedicatie ter ondersteuning

Het spontaan elimineren van een klein niersteentje kan alsnog behoorlijk wat pijn veroorzaken. Om de klachten draaglijk te houden, kan het aangewezen zijn om bijkomende pijnstilling te nemen. Pijnstillers die aangeraden zijn voor klachten van nierstenen: 

  • Ibuprofen (Brufen)
  • Diclofenac (Voltaren)
  • Buscopan
  • Dafalgan 

Andere medicatie 

Om het uitplassen van die steentjes te bevorderen, kunnen alfablokkers worden voorgeschreven. Deze helpen de opening van de urineleider naar de blaas toe te relaxeren, waardoor de steentjes vlotter kunnen passeren. 

Wanneer er sprake is van urinezuurstenen kan men ook proberen om met medicatie de zuurtegraad van de urine te beïnvloeden waardoor kleine steentjes soms spontaan kunnen oplossen.