De prostaat kan ontsteken

Zo'n ontsteking is bijna altijd het gevolg van een blaasontsteking die ook de prostaat aantast. De bacteriën hebben dan via de plasbuis ook de prostaatklier bereikt, waar ze het weefsel infecteren. Zo'n ontsteking kan acuut zijn en ineens opduiken, maar kan ook al langer aan het sluimeren zijn. De klachten zijn niet altijd even uitgesproken. 

Symptomen bij prostatitis

  • Pijn bij het plassen; 
  • Koorts;
  • Pijn ter hoogte van de prostaat (net onder het scrotum); 
  • Soms zelfs retentie (helemaal niet meer kunnen plassen). 

Behandelingsopties 

Antibiotica is de enige mogelijke oplossing. In tegenstelling tot bij een blaasontsteking is dit ook nodig voor een langere periode. We spreken hier van enkele weken, omdat de microben in de prostaat moeilijk te bereiken en uit te roeien zijn. Wanneer er sprake is van koorts, is het vaak (maar niet altijd) nodig om de antibiotica intraveneus toe te dienen. Je moet dan enkele dagen bij ons verblijven om een infuus te krijgen tot het ergste voorbij is. 

Opvolging

Om een herval in de toekomst te voorkomen, moeten we natuurlijk ook op zoek gaan naar de mogelijke oorzaak van de prostaatontsteking. Wanneer het ergste van de ontsteking voorbij is, zullen we altijd de plasbuis en de blaas nakijken. Zo kunnen we zien of de blaas wel goed leeggeplast wordt en er geen sprake meer is van een residu (urine die na het plassen in de blaas blijft). Ook de mogelijke aanwezigheid van blaasstenen, een vernauwing in de plasbuis en nog enkele andere zaken wordt nagekeken.