Condylomen of genitale wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening. Door een virusinfectie ontstaan er wratten op en rond de geslachtsorganen. 

Symptomen 

De virusinfectie uit zich door een wratachtige aangroei van weefsel op de genitalieën. Dat is initieel zeer klein, maar kan zich na verloop van tijd uitbreiden, zowel qua grootte als qua plaats van voorkomen. 

Wanneer dit voorkomt bij vrouwen, gaan ze meestal te rade bij de gynaecoloog. Bij mannen zien we de wratten typisch op de eikel of penishuid, aan de basis van de penis en de onderbuik of rond de anus. 

Behandeling 

De behandeling van condylomen gebeurt vaak in meerdere fases. De eerste behandelingsfase bestaat meestal uit het wegnemen van de wratten, door coagulatie of verbranding. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de letsels, zal dat gebeuren onder plaatselijke of algemene anesthesie. 

Maar vaak zijn er zich op dat moment al wratjes aan het vormen die nog niet zichtbaar zijn, maar in de weken na de eerste behandeling tot uiting komen. Er is dan nog een tweede of derde behandeling nodig om de wratten definitief te verwijderen. 

Condylomen

Ingreep voor het verwijderen van condylomen