Bij de geboorte wordt de eikel helemaal bedekt door de voorhuid. Wanneer de voorhuid niet volledig kan worden teruggetrokken, spreek je van een te nauwe voorhuid of fimosis. Vrijwel alle jongetjes hebben dit bij de geboorte, maar dit verdwijnt vaak spontaan na enkele jaren. Zorgt dit voor klachten of blijft het probleem aanhouden, dan is een behandeling alsnog aangewezen.

Wanneer is er een probleem? 

Een te nauwe voorhuid geeft over het algemeen weinig klachten. Kinderen groeien hier vaak uit tegen de puberteit. Heeft je kind toch klachten? Dan kom je best even langs voor een consultatie. Mogelijke klachten kunnen zijn: 

  • Ballonplassen: als de voorhuid het plassen belemmert en opzwelt; 
  • Pijn aan de eikel; 
  • Moeilijk plassen: pijn tijdens het urineren of in kleine beetjes plassen; 
  • Herhaaldelijke ontstekingen.

Mogelijke behandelingen van fimosis

Beslist de arts dat er een behandeling nodig is? Dan kan het probleem heelkundig worden verholpen. Afhankelijk van de omvang van het probleem en de wens van het kind en zijn ouders, zijn er twee opties.

  1. Een dorsale knip of verbredingsplastie 
    Een ingreep waarbij het vernauwde deel van de voorhuid (deels) wordt weggehaald en de voorhuid op een speciale manier terug aan elkaar wordt gehecht. 
  2. Een circumcisie of besnijdenis
    Hierbij wordt de volledige voorhuid weggnomen. 

Beide ingrepen gebeuren in daghospitalisatieverband en onder algemene anesthesie. Je zoontje wordt dan 's morgens nuchter opgenomen en kan 's middags alweer naar huis. Voor je vertrekt, komen we nog eens kijken of alles goed is en wat de nazorg inhoudt. 

Circumcisie

Bij een circumcisie wordt de vernauwde voorhuid volledig weggenomen