Een blaaspoliep is een gezwel van het blaasslijmvlies. Vaak is het enige teken zichtbaar bloedverlies in de urine. Gelukkig worden ze hierdoor meestal in een vroegtijdig stadium vastgesteld en kunnen ze goed behandeld worden. 

Wat? 

Wanneer er aangroei is van abnormaal weefsel in het blaasslijmvlies, spreken we van blaaspoliepen. Poliepen groeien enkel in het oppervlakkige slijmvlies, maar zijn wel kwaadaardig. Ze hebben de neiging om terug te komen en dienen hierdoor goed opgevolgd te worden met een regelmatig blaasonderzoek. 

Oorzaak

Een echt duidelijke oorzaak voor het ontstaan van blaaspoliepen is er niet. Blaaskanker wordt wel vaak gelinkt aan roken, maar ook bij niet-rokers kan zich abnormaal weefsel ontwikkelen. 

Symptomen blaaspoliepen

Poliepen zijn vaak te herkennen wanneer er bloed in de urine zit bij het plassen en/of door een ander (pijnlijk) gevoel dat ervaren wordt bij het plassen.

Diagnose stellen

Bij een vermoeden van blaaspoliepen, wordt de diagnose bevestigd via een cystoscopie of blaasonderzoek.

Cystoscopie

Inwendig onderzoek van de plasbuis, de blaas en de prostaat.

Pappilaire blaaspoliep

Als we uitgebreide of agressieve blaaspoliepen vinden, gebeurt ook nog een CT-scan van de nieren en urineleiders om eventuele uitzaaiingen op te sporen. 

Het overgrote deel van de blaasgezwellen wordt vastgesteld in een vroegtijdig stadium, wanneer deze perfect behandelbaar zijn.

Behandeling blaaspoliepen

De behandeling is, in eerste instantie, altijd het verwijderen van de poliep via de plasbuis. Deze ingreep gaat door onder algemene of epidurale (= ruggenprik) anesthesie.

Wegname van de poliep via de plasbuis

De TUR-blaas is de aangewezen behandeling.

Op het einde van de ingreep wordt een sonde geplaatst die een tot twee dagen ter plaatse blijft.

Na het verwijderen van de sonde, kan de patiënt nog enkele dagen wat bloed bij de urine zien of nu en dan een klontertje uitplassen. Dit is normaal. 

De poliep die is weggenomen wordt onderzocht op kwaadaardigheid, en ook op diepte van ingroei in de blaaswand en agressiviteit. Afhankelijk van de resultaten van het weefselonderzoek gebeuren soms aanvullend blaasspoelingen. Daarover vind je meer informatie onder ‘Behandelingen’.

Mitomycine® blaasspoeling

Nabehandelen van een gezwel in de blaas.

Blaasspoeling met BCG

Het afweersysteem van de blaas activeren.