Condylomen zijn wratten op of in de omgeving van de geslachtsorganen. De behandeling bestaat uit een coagulatie of verbranding van de wratten.
Coagulatie of verbranding
Alle informatie over de behandeling van condylomen
Voor de operatie
Op doktersadvies moet u soms een aantal preoperatieve onderzoeken ondergaan (bv. bloedafname, EKG). De meeste van deze onderzoeken kunnen via de huisarts gebeuren.
Eventueel zal de arts aangeven om bepaalde medicatie, zoals bloedverdunners, tijdelijk te stoppen.
Dag van de operatie
- De patiënt moet nuchter zijn. Je mag dus niets meer eten of drinken vanaf middernacht vóór de ingreep.
- Eerst meldt je aan bij de opnamedienst van het ziekenhuis. Van hieruit wordt de patiënt begeleid naar het chirurgisch dagziekenhuis.
- Op deze afdeling worden de naam en geboortedatum gecontroleerd en wordt een identificatiebandje omgedaan.
- Voor het vertrek naar de operatiekamer doet de patiënt een operatiehemd aan.
Verloop van de ingreep
Voor de ingreep wordt de patiënt kort onder narcose gebracht. In totaal is de patiënt zo’n twee tot drie uur van de afdeling weg.
De operatie zelf is van wisselende duur, maar na de ingreep brengt de patiënt ook nog enige tijd door in de ontwaakruimte. Eens de verdoving voldoende is uitgewerkt, keer je terug naar de afdeling en krijg je een kamer toegewezen.
De operatie bestaat uit het wegnemen of verbranden van de wratten. Na een eerste ingreep, wordt gekeken of er nog nieuwe letsels ontstaan. Komen er in de eerste weken na de behandeling nog wratten tot uiting? Dan zal een tweede of derde behandeling nodig zijn om alles definitief te verwijderen.
Nazorg en ontslag
Bij terugkeer naar de kamer heeft de patiënt een infuus waarlangs pijnstillende medicatie kan toegediend worden. Wanneer je voor de eerste keer na de operatie wil opstaan, verwittig je een verpleegkundige.
Vooraleer de patiënt naar huis mag, komt de chirurg langs om nog wat uitleg te geven over het verloop van de ingreep en de verdere nazorg. Indien je je goed voelt, zal de arts toestemming geven om naar huis te gaan. De patiënt mag niet zelf naar huis rijden.
Bij ontslag worden voorgeschreven pijnstillers meegegeven voor een tweetal dagen. Met het voorschrift van de arts kunnen nog pijnstillers afgehaald worden om de rest van de herstelperiode te overbruggen. Daarnaast wordt ook een ontslagbrief meegegeven voor de huisarts.
Drinken mag al vanaf een paar uur na de ingreep. De avond van de operatiedag mag al een lichte maaltijd worden gegeten. Thuis hoef je enkel de behandelde plaatsen droog te houden.
De thuismedicatie mag na de operatie verder genomen worden.
De patiënt neemt contact met de huisarts, behandelende arts of komt naar spoed in geval van:
- Hevige pijn;
- Abnormaal bloeden uit de behandelde plaatsen;
- Een lichaamstemperatuur boven de 38,5°.