Een niertumor is een gezwel aan of op de nier. Zo'n tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Over het algemeen wordt een niertumor toevallig ontdekt. 

Anatomie van de nier met tumor in de bovenpool

Symptomen

In heel wat gevallen zijn er in eerste instantie niet meteen signalen dat er iets mis is. Niertumoren zijn meestal toevallige ontdekkingen, tijdens een echografie of CT-scan voor een ander probleem.

Als er toch symptomen optreden bij een niertumor, is er meestal sprake van: 

  • bloed in de urine;
  • pijn ter hoogte van de nieren; 
  • een voelbare zwelling (al is dat eerder uitzonderlijk).

Niet alle letsels op de nier zijn kwaadaardig, gelukkig. Er kunnen ook cystes of goedaardige tumoren worden gevonden. Deze laten we gerust, tenzij ze last geven omwille van bloeding of pijn. Als we denken aan een kwaadaardig letsel moet er uiteraard wel worden ingegrepen.

Diagnose stellen 

Bij het vaststellen van een tumor of letsel, zullen eerst nog een aantal onderzoeken moeten gebeuren. Aan de hand van de resultaten daarvan, wordt de diagnose bevestigd en kunnen mogelijke uitzaaiingen opgespoord worden. 

Naast een echografie en CT-scan van de nieren, zal ook een foto van de longen genomen worden. Om na te gaan of het gezwel goedaardig of kwaadaardig is, is een biopsie aangewezen. 

Hoe de tumor aanpakken? 

De behandeling bestaat uit de wegname van een gedeelte van de nier of de volledige nier, ook wel nefrectomie genoemd. De beslissing om slechts een deel of toch de volledige nier weg te nemen, hangt af van een paar factoren:

  • de grootte van de tumor;
  • de plaats waar de tumor zich bevindt in de nier.

We trachten steeds zoveel mogelijk gezond nierweefsel te sparen en communiceren hier ook altijd duidelijk over met de patiënt. 

Nefrectomie

Wegname van een gedeelte van de nier of de volledige nier

Na de ingreep

We volgen je ook na de ingreep van dichtbij verder op via klinisch en radiografisch nazicht op regelmatige basis. Zo zal via een echografie en/ of CT-scan gekeken worden of het kwaadaardige weefsel volledig weg is en niet meer terugkeert. Deze resultaten worden ook telkens uitgebreid met de patiënt besproken.