Internationale dag van het bedplassen


door

Bedplassen is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Maar! Het kan behandeld worden. Daarom is er jaarlijks de Internationale dag van het bedplassen.

Elk jaar willen we met de ‘Internationale dag van het bedplassen’ aandacht vestigen op het bedplassen dat een veelvoorkomend medisch probleem is dat kan en moet behandeld worden.

Het thema dit jaar is 'Tijd voor actie'. Ouders en zorgverleners moeten zich ervan bewust zijn dat er veel meer kan gedaan worden om kinderen die in hun bed plassen te diagnosticeren en behandelen.  

Bedplassen moet bespreekbaar zijn

Bedplassen is een veelvoorkomende medische aandoening die ernstige gevolgen kan hebben voor het gevoel van eigenwaarde, het emotioneel welzijn en het dagelijks functioneren van kinderen, waarbij ook de schoolprestaties en het sociale leven kunnen beïnvloed worden.

Bedplassen is niemands schuld en het probleem zou zonder schuld- of schaamtegevoelens binnen het gezin of met de huisarts besproken moeten kunnen worden. De gevolgen worden echter vaak onderschat en gebagatelliseerd, waardoor meestal geen hulp wordt gevraagd en dus ook niet wordt aangeboden.

Logo WBD

Met de 'Internationale Dag van het Bedplassen' proberen we daar verandering in te brengen. Zo hopen we gezinnen aan te moedigen om dit met hun arts te bespreken zodat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Hulp nodig?

Heb je thuis een bedplassend kind? En wil je graag hulp? Onze artsen staan voor je klaar!

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over de Internationale dag van het bedplassen?

Informatie voor ouders én zorgverleners

Voor meer wetenschappelijk onderbouwde informatie kunnen ouders, kinderen en artsen terecht op de website www.drogenachten.be van de werkgroep VZW Droge Nachten, alsook op de internationale website www.worldbedwettingday.com.

Recent werd ook de ‘Drydawn’-app ontwikkeld. Deze biedt ondersteuning bij het probleem van bedplassen: www.drydawn.com.