De prostaat, een harde noot om te kraken?


door
Prostaatvergroting
Holep
Prostaatontsteking
Prostaatcarcinoom

Dr. Pieter Jan Elshout heeft een info- avond gegeven in het Sint- Andriesziekenhuis te Tielt. Het opzet was patiënten te informeren over een mysterieus orgaan in het kleine bekken. Een Europese bevraging bracht aan het licht dat de meeste mensen niet weten waar de prostaat juist ligt en wat zijn belangrijkste functie is. Ook in onze regio blijkt de interesse voor de onderwerp groot te zijn.

Door middel van vragen komt het publiek op een interactieve manier te weten waarom we een prostaat hebben en wat ermee kan fout lopen.

Een belangrijk deel van de mannen tussen 70 en 80 ervaart plasmoeilijkheden door prostaatvergroting. Gelukkig hebben we heel wat medicamenteuze opties om dit te verhelpen. Bij sommigen mannen volstaat dit echter niet en moeten we overgegaan tot heelkundig ingrijpen. Hiervoor heeft ons ziekenhuis een nieuw laser toestel aangekocht. De holep prostaat enucleatie is een elegante techniek om prostaatvergroting te behandelen met minder bloedverlies.

Een belangrijk luik ging uiteraard over prostaatcarcinoom. Hierbij waren de belangrijkste punten de pro’s en contra’s van PSA bepaling, het belang van MRI en actieve opvolging en het verschil tussen radiotherapie en radicale prostatectomie.

Na de info- avond konden de mensen nog uitgebreid vragen stellen. Hopelijk is de kennis rond de prostaat en urologie in het algemeen wat bijgeschaafd!

Prostaatvergroting

Eén van de aandoeningen die we met de Holmium laser kunnen behandelen, is een prostaathypertrofie. Meer weten over deze aandoening?