Blaasspoeling

Vandaag krijgt U een blaasspoeling, ook wel blaasinstillatie genoemd.
De bedoeling van deze procedure is de kans dat U opnieuw blaaspoliepen ontwikkelt te verminderen. Er zijn verschillende middelen die voor blaasinstillaties worden gebruikt, de uroloog maakt zijn keuze afhankelijk van het soort blaaspoliep dat eerder werd verwijderd en onderzocht. Ook het aantal instillaties en de tijd tussen de instillaties kan wisselen, opnieuw volgens het soort blaaspoliep.

Hoe gaat het praktisch in zijn werk ?

Er wordt een vloeistof in de blaas gebracht door middel van een sonde via de plasbuis, als de vloeistof is ingebracht wordt deze sonde weer verwijderd. U moet proberen de vloeistof zeker 1 uur op te houden zodat het product goed kan inwerken, daarna mag U weer plassen.

Omdat de gebruikte producten huidirritatie en eventueel allergie kunnen teweegbrengen moet huidcontact met de vloeistof vermeden worden.
Ook mannen kunnen om die reden best zittend plassen, de eerste paar keer na de spoeling. Spoel het toilet goed door met gesloten deksel om spetters te voorkomen.  Na het plassen zeker goed de handen wassen met water en zeep, bij morsen van de urine buiten het toilet moet dit uiteraard goed worden gereinigd. Kleding en ondergoed waar op is gemorst kunnen gewoon in de was.

Behalve een goede hygiëne hoeven geen extra maatregelen te worden genomen voor kinderen of volwassenen in uw directe omgeving. Aangeraden wordt wel de dag van de spoeling en de dag erna geen seksuele betrekkingen te hebben, tenzij met condoom.

Na de spoeling kunt U het ziekenhuis verlaten.

Bijwerkingen ?

De meeste mensen ondervinden weinig hinder van de spoelingen, en als er al problemen zijn spelen die zich af op het niveau van de blaas, zoals dikwijls moeten gaan plassen, een branderig gevoel in de onderbuik of de plasbuis, moeite met het ophouden van urine, bloed of flardjes weefsel bij de urine. Meestal duren deze klachten maar 1 of 2 dagen, bij blijvende last moet U contact opnemen met Uw huisarts. Als het gaat om een reeks spoelingen zal tussendoor ook zeker uw urine eens gecontroleerd worden om een infectie tijdig op te sporen en te kunnen behandelen.
Bepaalde producten kunnen ook een algemeen ziektegevoel veroorzaken met koorts, rillingen, griepgevoel en dergelijke. Dan moet U zeker Uw arts raadplegen.

download folder